Tags

, , , ,

Wapenschild op de hoeken van het gebouw
Tussen Milford Lane en Essex Street op het adres 200 Strand staat een gebouw met een interessant wapenschild met als helmteken het hoofd van een ram. Het gebouw blijkt te heben behoord aan de Huddersfield Building Society (een building society is een hypotheekbank) die in 1864 in Huddersfield, Yorkshire, werd opgericht als de Huddersfield Equitable Permanent Benefit Building Society, niet te verwarren met de Huddersfield District Permanent Benefit Building Society die maar kort, van 1863 tot 1888, heeft bestaan. In de jaarvergadering van november 1918, werd – gelukkig – besloten de naam te verkorten tot Huddersfield Building Society.
Diezelfde vergadering zag de introductie van diverse ‘Regels’ waarvan nummer 5 van belang was voor het wapenschild, namelijk dat “the Seal of the Society shall bear the name of the Society and the device of the coat of arms of the County Borough of Huddersfield”.(1) Het motto onder het Huddersfield schild is ‘Juvat Impigros Deus’ (God verdedigt de ijverige) en de schapen – of precieser gezegd, de wol van deze dieren – refereert aan de bron voor de voorspoed van het stadje Huddersfield. Tijdens de bestuursvergadering van 2 januari 1922 werd aan de directeuren het wapenschild getoond, “mounted and in oxydized silver at a cost of £3.3.0d., to be hung in the Board Room”.(2)
Vanaf 1924 had de Society Londense agenten in dienst en vanaf 1929 hun eigen kantoor, nog niet aan het Strand, maar in Holborn Viaduct.(3) Een plaquette in het gebouw aan het Strand vertelt van de destructie door een Duits bombardement in de Tweede Wereldoorlog, de herbouw na de oorlog en de heropening in 1959.
In 1975 ging de Huddersfield Society samen met de Bradford Building Society en in 1982 met de West Yorkshire Building Society om voortaan door het leven te gaan als de Yorkshire Building Society. Het gebouw aan het Strand werd altijd het Huddersfield House genoemd, maar tegenwoordig het Yorkshire House.

(1) Trevor H. Hall, The Early Years of the Huddersfield Building Society (1864-1928), Huddersfield, 1974, p. 117.
(2) Idem, p. 123.
(3) Idem, p. 128.

Wapenschild op de voorkant van het gebouw

Wapenschild op de voorkant van het gebouw


Schapenkop op de voorkant van het gebouw

Schapenkop op de voorkant van het gebouw


Wapenschild van Huddersfield Borough

Ter vergelijking: het officiële wapenschild van Huddersfield Borough.

Bron: Wikipedia

Advertenties