Tags

, ,

Magpie Alley detail of c. 1550 map
Fleet Street is genoemd naar de rivier de Fleet die loopt van Hampstead Heath naar de Thames, alhoewel voor het grootste gedeelte ondergronds aangezien het water in de loop der eeuwen zo vervuild raakte en dichtslibde dat er niet meer op gevaren kon worden. In de achttiende eeuw werd de rivier in stukken overkluisd, behalve het eerste gedeelte op Hampstead Heath, zodat de waterloop nu bijna nergens meer te zien is. Fleet Street en het gebied eromheen wordt al geassocieerd met boekhandel en uitgeverij sinds Wynkyn de Worde, William Caxtons leerjongen, zijn eigen zaak begon nabij Shoe Lane onder het uithangbord ‘The Sun’,in het jaar 1500 of 1501.

Wynkyn de Worde's device

Wynkyn de Worde’s drukkersmerk
Source: www.martinfrost.ws

Meer drukkers en boekverkopers volgden en vanaf 1702 ook de kranten, te beginnen met de Daily Courant, gevolgd door, onder andere, de Morning Advertiser, de Daily Telegraph, en de Daily Express. In Bouverie Street, die van Fleet Street naar de Thames loopt, was enige tijd de News of the World gevestigd. De kranten zijn nu allemaal uit de City vertrokken naar grotere panden op de Isle of Dogs of in Wapping, maar een herinnering aan de drukte van die uitgeversdagen is te vinden in Magpie Alley.

Je moet even van de gebaande paden af, maar het is zeker de moeite waard er eens te gaan kijken. Ga vanaf Fleet Street Bouverie Street (tegenover nummer 160, Bouverie House) in en loop richting de rivier. Kijk ook eens in de verte naar het OXO-gebouw aan de overkant van de rivier. Let op: Magpie Alley is een klein steegje aan je linkerhand.

Magpie Alley entrance (from Google Maps)

Ingang van Magpie Alley (Google Maps)

De steeg loopt naar Whitefriars crypt waar ik een andere keer meer over zal vertellen, maar nu wil ik je iets laten zien van de betegelde muur in de steeg zelf die het verhaal vertelt van de relatie die Fleet Street vele eeuwen gehad heeft met de wereld van de uitgeverij en boekhandel.

Magpie Alley
Magpie Alley
Magpie Alley
Magpie Alley
Magpie Alley
Magpie Alley
Magpie Alley

Alan Brooke heeft een boekje geschreven met nog veel meer informatie over de straat: Fleet Street. The Story of a Street (2010).

Advertenties