Tags

, , ,

Bishopsgate Library daklicht
Bishopsgate Library is onderdeel van het Bishopsgate Institute dat in 1895 geopend werd en bedoeld was ter verheffing van het volk door middel van lezingen, tentoonstellingen en in het algemeen de bevordering van literatuur, wetenschap en kunsten.(1) Het instituut werd bekostigd door liefdadigheidsfondsen die de locale overheid van de parish of St Botolph without Bishopsgate gedurende vijf eeuwen had ontvangen. De eerwaarde William Rogers (1819-1896), predikant van St Botolph’s, geacht onderwijshervormer en voorstander van gratis bibliotheken, was de drijvende kracht achter het plan om Bishopsgate Institute op te richten. Het ontwerp was het resultaat van een ontwerpwedstrijd, gewonnen door Charles Harrison Townsend (1851-1928) die tot dan toe voornamelijk bekend was van zijn kerkrestauraties. Voor het ontwerp combineerde Townsend ideeën van de Arts and Crafts beweging met Art Nouveau invloeden en deed er ook nog maar wat elementen bij uit de Romaneske en Byzantijnse architectuur. In de loop der jaren zijn er diverse restauraties/herinrichtingen geweest, maar het ziet er nog steeds (of misschien moet je zeggen wederom) uit alsof de oorspronkelijke bouwvakkers het gebouw net hebben opgeleverd. Een informatiepaneel laat een tekening zien van de Grote Zaal uit de beginjaren en ik moet zeggen, veel is er niet veranderd.

Bishopsgate Institute, de Grote Zaal

Bishopsgate Institute, de Grote Zaal

Als je door de gang van de Grote Zaal naar de bibliotheek loopt, kun je nog steeds de originale groene geglazuurde tegels met hun decoratieve rand van bladeren bewonderen.

Bishopsgate Institute, tegels in de gang

Bishopsgate Institute, tegels in de gang

De bibliotheek is een tijdcapsule uit de Victoriaanse tijd met de eikenhouten boekenkasten en het glazen daklicht. Het daklicht is tweemaal vernield, eerst in de Tweede Wereldoorlog en nogmaals in april 1993 door een IRA bom, maar het is weer in volle glorie gerestaureerd.

Bishopsgate Library, daklicht

Bishopsgate Library, daklicht

Naast een overvloed aan materiaal betreffende de geschiedenis van Londen heeft de Bibliotheek ook materiaal over sociale en arbeidsgeschiedenis, vrijdenkerij en protestacties, maar sinds kort is de bibliotheek ook in het bezit van een aantal dioramas die voorheen in een kroeg stonden. Deze dioramas zijn, volgens het informatiebord van de bibliotheek, gemaakt voor The Bell Public House in Middlesex Street door de modelmaker Howard Karslake (1932-1995). Karslake was oorspronkelijk kartograaf voor de Royal Air Force en gespecialiseerd in het maken van schaalmodellen op basis van kaarten en is op en gegeven moment zijn eigen zaak in modellen begonnen. De dioramas die nu in de bibliotheek staan zijn gemaakt in 1972 in opdracht van Truman’s Brewery en stellen Petticoat Lane Market, Truman’s Brewery in Brick Lane en het interieur van The Bell aan het eind van de negentiende eeuw voor. Je kunt Karslakes eigen schaalmodellenzaak in een van de dioramas zien. De modellen werden begin 2012 ontdekt in de kelder van The Bell door Glyn Roberts, de huidige uitbater, en na restauratie zijn ze nu te zien in de bibliotheek.

Bishopsgate Library, Karslake diorama
Bishopsgate Library, Karslake diorama
Bishopsgate Library, Karslake diorama

Meer detailfoto’s zijn hier te bekijken.

(1) Informatie over het Instituut komt van hun website en het informatieblad dat tijdens de Open House London dagen werd verstrekt.

Advertenties