Tags

,

Olde Mitre_detail

Deze kroeg bevindt zich in een smal steegje tussen Hatton Garden en Ely Place. Ga vanaf High Holborn Hatton Garden in en de ingang bevindt zich dan aan je rechterhand tussen huisnummers 8 en 9.

Ingang tussen 8 en 9 Hatton Garden

Ingang tussen 8 en 9 Hatton Garden

Olde Mitre

Let ook op het bord boven de deur met de naam van de pub en het bouwjaar 1546, alhoewel de correcte frase waarschijnlijk ‘believed to have been established in 1546 by bishop Goodrich’ moet zijn. De oorspronkelijke kroeg werd neergezet voor het personeel van het paleis en gebouwd op land van de bisschoppen van Ely. Als je vanaf Hatton Garden de steeg doorloopt tot voorbij de pub kom je in Ely Place waar het paleis van de bisschoppen stond. Het gebied viel niet onder de jurisdictie van de City of London, maar onder die van het bisdom van Ely (Cambridgeshire) en de politie mocht alleen haar werk doen in het gebied op uitdrukkelijk verzoek. De tuin van de bisschop stond bekend om z’n goede aardbeien en Shakespeare maakt daar gewag van in Richard III:

My Lord of Ely!
[…]
When I was last in Holborn,
I saw good strawberries in your garden there
I do beseech you send for some of them
(1)

Olde Mitre uithangbord

Het terrein van de bisschop was groter dan het nu nog is, maar Elizabeth I dwong ze om een stuk af te staan aan Christopher Hatton (1540-1591), een van haar favoriete hovelingen (en waarschijnlijk meer als we de roddels uit die tijd geloven). De pacht werd met tegenzin afgestaan aan Hatton vor £10, tien wagens met hooi en een rode roos per jaar.(2) De bewaard gebleven stam van een kersenboom die nog te zien is in de bar zou de markering zijn geweest tussen het land van de bisschoppen en dat van Hatton. De overlevering wil dat Elizabeth I en Hatton om deze boom een meidansje deden. Uiteraard toen het nog een echte boom was en geen fossiel stompje. Ik geloof dat echter pas als dendrochronologie bewijst dat de stam echt van de kersenboom in de tuin van de bisschoppen is geweest. Hatton, wiens naam nog steeds verbonden is aan de buurt, ontwikkelde het gebied dat bekend staat als het Londense juwelenmecca.

From E. Callow <em>Old London Taverns</em>, 1899

Uit: E. Callow Old London Taverns, 1899

Het paleis en de kroeg werden in 1772 afgebroken, maar de pub werd weer snel herbouwd. Een van de stenen mijters die op het poortgebouw van het paleis hadden gestaan werd in de muur gemetseld. Volgens Light and Lighting uit 1915, werd het gebouw gerestaureerd door de architect W.F. Foster met veel aandacht voor de historische stijl van het gebouw. De lantaarn die aan de voorgevel hangt werd als voorbeeld gebruikt voor deze stijlaandacht.(3) Hmm, misschien is dat wel zo, maar iemand is blijkbaar van gedachten veranderd over die correcte stijl uit 1915, want de elegante lantaarn die er nu hangt lijkt in niets op het hoekige geval op de foto uit het tijdschrift van 1915. Er is niet veel archiefmateriaal te vinden over de pub in de Londense archieven, omdat de vergunning van de bisschoppen verkregen werd en niet van de Londense authoriteiten, maar misschien heb ik je ondanks dat toch genoeg redenen gegeven om er zelf eens te gaan kijken.

lantaarn uit <em>Light and Lightning</em>

Lantaarn uit: Light and Lightning

De huidige lantaarn

De huidige lantaarn

Mitre glass

(1) Richard III, Act III, scene iv: Gloucester to Bishop of Ely.
(2) Ben Le Vay, Eccentric London: A Practical Guide to a Curious City, 2012, p. 239.
(3) Light and Lighting. The Illuminating Engineer, volume 8, 1915, pp. 322-323.

Advertenties